wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Poradniki » Zakładanie strun do skrzypiec i smarowanie kołków

Zakładanie strun do skrzypiec i smarowanie kołków

Data dodania: 31-10-2024


Informacje o strunach skrzypcowych i jak je wymieniać.

Struny skrzypcowe można czyścić szmatką nasączoną bardzo delikatnie spirytusem.
Wymiana strun w skrzypcach powinna być regularna, co pozwoli na utrzymanie brzmienia na wysokim poziomie.
Jeżeli pękła struna to zmiana powinna być parowana. 
Pęknięta A - zmieniamy A oraz E
Pęknięta G- wymiana G i D.
Pęknięta D - Wymiana G i D.
Tylko w przypadku pękniętej E, możemy swobodnie wymienić tylko ją. 

Struny należy wymieniać w zależności od producenta po 4-6 miesiącach. Nie należy grać na strunach dłużej niż rok.
Trwałość materiału (czasem wytrzymują 2-3 lata) może nas zaskoczyć, lecz nie ma wątpliwości, że dźwięk ze zużytej struny nigdy nie będzie ładny.
Struny należy wymieniać pojedynczo (nawet przy zmianie całego kompletu) - należy zdjąć jedną strunę i zastąpić nową. Nastroić i postępować z każdą następną struną podobnie. Jeżeli ściągniemy wszystkie struny naraz - może się przewrócić dusza.
Struny oparte są o podstawek. Podstawek w trakcie zakładania strun może się przechylić, więc trzeba zwrócić uwagę czy stoi prosto. 
Kołki skrzypiec powinny poruszać się bardzo płynnie i jednocześnie trzymać struny. W tym celu stosuje się odpowiednie smarowanie kołków za pomocą pasty, którą można zakupić w sklepach muzycznych. Kołki można smarować w trakcie wymiany strun - po zdjęciu starej - przed założeniem nowej.
Amatorsko można wykonać proszek mieszając suche mydło, kredę oraz sproszkowaną kalafonię w równych proporcjach. Nie jest to jednak najlepsza pasta do kołków. Zalecam udanie się do pracowni lutniczej lub sklepu z instrumentami muzycznymi po pastę do kołków skrzypcowych.
Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Poradniki
Koszyk
Twój koszyk jest pusty ...
Nasz hit
Promocje
Nasze nowości
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu